top of page

Βασικά στοιχεία για τον ηλεκτρισμό και συνδεσμολογία μπαταρίας με φωτάκι Led

 

Στις κατασκευές σας μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φωτισμό (π.χ. σε μια κατασκευή φάρου) ή να δώσετε κίνηση (π.χ. ένα αυτοκινητάκι, ένας ανεμόμυλος ) . Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία του ηλεκτρισμού και απλών ηλεκτρικών συνδέσεων. Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

 

α. Μια θήκη για μπαταρίες των 1.5 Volt AA

β. Μπαταρίες  1.5 Volt  AA

γ. Διακόπτης απλός ή μπουτόν

δ. Φωτάκια Led

ε. Λαμπάκι απλό βιδωτό και βάση για λαμπάκι

στ. Κινητηράκι (μπορείτε να το βρείτε και σε κάποιο παλιό παιχνίδι σας)

Α. ΣΥΝΔΕΣΗ LED ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΡΙΑ

 

Για να συνδέσουμε μια δίοδο LED με ένα διακόπτη και μια μπαταρία πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι ένα LED για να μπορέσει να ακτινοβολήσει χρειάζεται να εφαρμόσουμε μια συγκεκριμένη τάση στους ακροδέκτες του. Στο εμπόριο υπάρχουν LED τα οποία μπορούν να ανάψουν με μπαταρία των 1.5 Volt αλλά και LED που χρειάζονται περισσότερα Volt. Ένα LED αποτελείται από δύο ακροδέκτες όπως βλέπετε και στο παρακάτω σχήμα. Ο ένας είναι μακρύτερος από τον άλλον. Ο θετικός ακροδέκτης είναι ο μακρύτερος και ο αρνητικός είναι ο κοντότερος. Ο θετικός ακροδέκτης θα συνδεθεί με το + της μπαταρίας και ο αρνητικός με το - της μπαταρίας. Εάν δώσουμε μεγαλύτερη τάση από αυτή που χρειάζεται, τότε το LED θα καεί.  Ενδιάμεσα στο καλώδιο μπορούμε να βάλουμε ένα διακόπτη ή ένα μπουτόν για να διακόπτουμε το κύκλωμα όποτε εμείς θέλουμε.

Η παρακάτω φωτογραφία μας δείχνει το τρόπο σύνδεσης ενός LED με 2 μπαταρίες και ένα διακόπτη για να ανάβουμε και να σβήνουμε το LED όποτε επιθυμούμε:

Eάν θέλουμε να συνδέσουμε δύο ή περισσότερα LED στην ίδια πηγή τότε υπάρχουν δύο τρόποι: 

α. Η συνδεσμολογία σε σειρά

Στη περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μεγαλύτερη μπαταρία διότι η τάση της μπαταρίας θα διανεμηθεί σε κάθε LED και θα μοιραστεί. Εάν η μπαταρία δεν έχει την κατάλληλη τάση δεν θα ανάψουν τα LED. Λέγεται "συνδεσμολογία σε σειρά" διότι τα LED συνδέονται το ένα δίπλα στο άλλο.

β. Παράλληλη συνδεσμολογία

Στη περίπτωση αυτή μπορούμε να συνδέσουμε τα LED με τέτοιο τρόπο ώστε να τροφοδοτούνται από την πηγή με την ίδια τάση ταυτόχρονα.

 

 

 

Β. Σύνδεση μπαταρίας με κινητηράκι και μπουτόν

 

Το κινητηράκι είναι μια μικρή μηχανή η οποία με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος και του μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται γυρίζει έναν άξονα. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διάφορα κινητηράκια που λειτουργούν με διαφορετικές τάσεις (από 0.3 Volt και πάνω) . Στο παρακάτω παράδειγμα έχουμε ένα κινητηράκι που μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον με μία μπαταρία 1.5 Volt. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση τόσο πιο γρήγορα γυρίζει ο άξονας στο κινητηράκι. Ο άξονας ανάλογα τη τάση που θα δεχτεί μπορεί να γυρίζει από 7.500 (στα 1.5 Volt)  στροφές ανά λεπτό έως 14.000 στροφές ανά λεπτό (π.χ. στα 3 Volt). H συνδεσμολογία που φαίνεται παρακάτω είναι πολύ απλή, συνδέουμε τον έναν ακροδέκτη της μπαταρίας (Θετικό-κόκκινο) με τον ακροδέκτη του διακόπτη και τον άλλο ακροδέκτη του διακόπτη με τον ακροδέκτη του κινητήρα. Στη συνέχεια συνδέουμε τον άλλον ακροδέκτη του κινητήρα με τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας (μαύρο χρώμα).

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον ηλεκτρισμό καθώς και για τις συνδεσμολογίες των βασικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων:

bottom of page