top of page

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 

Ένας από τους στόχους του μαθήματος είναι να μάθετε να αναζητάτε, να συγκεντρώνετε και να επιλέγετε  πληροφορίες για τις εργασίες και τις κατασκευές που πρόκειται να κάνετε.

Στο παράρτημα Α' του βιβλίου (σελ. 67)  θα βρείτε πολλές επιπλέον πληροφορίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oι πηγές πληροφόρησης στο  Διαδίκτυο

Πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στη σημερινή μας εποχή η αναζήτηση πληροφοριών είναι περισσότερο εύκολη από ποτέ και αυτό χάρη στην τεχνολογία του διαδικτύου (Internet). Με την χρήση του Internet μπορεί κανείς εύκολα και γρήγορα  να αναζητήσει πλήθος πληροφοριών όπως κείμενα, εικόνες και  βίντεο. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα "εργαλεία" που μας δίνει η τεχνολογία του διαδικτύου. Μερικά από αυτά είναι:

  • Μηχανές αναζήτησης

Η μηχανή αναζήτησης είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση αρχείων, κειμένων, φωτογραφιών, βίντεο και ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. H πιο δημοφιλής μηχανή είναι η www.google.gr 

Στην πιο απλή μορφή της γράφουμε στο πλαίσιο την λέξη-κλειδί που επιθυμούμε ανάλογα με το θέμα που μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο "Αναζήτηση Google" . Στη συνέχεια η μηχανή θα βρει και θα ταξινομήσει τα αποτελέσματα και θα δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο με ιστοσελίδες σχετικές με τη λέξη-κλειδί που δώσαμε. Μπορούμε φυσικά να δώσουμε περισσότερες από μια λέξεις ή ακόμα να γράψουμε και ολόκληρες προτάσεις με το θέμα που μας ενδιαφέρει.

 

Μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε εικόνες, βίντεο και διάφορα άλλα θέματα από το μενού που εμφανίζεται παρακάτω (κάντε κλικ στην εικόνα):

Αν δηλαδή κάνουμε κλίκ στο μενού  "Εικόνες"  θα μας εμφανίσει διάφορες εικόνες με το θέμα που μας ενδιαφέρει π.χ. κινητό τηλέφωνο. Επίσης από το μενού  "Περισσότερα"  μπορούμε να βρούμε εύκολα βίντεο, ειδήσεις, βιβλία κ.α. σχετικά με το θέμα που μας ενδιαφέρει. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια φωτογραφία  που θα βρούμε κάνοντας δεξί κλικ επάνω της και επιλέγοντας από το μενού που θα εμφανιστεί  "Save As". Στη συνέχεια δίνουμε το όνομα που θέλουμε και επιλέγουμε σε ποιο μέρος του υπολογιστή θα αποθηκευτεί.

 

Μπορούμε να αναζητήσουμε κατευθείαν έγγραφα κειμένου  (Word , Pdf)  ή παρουσιάσεων (PowerPoint)  γράφοντας στο πλαίσιο κειμένου το θέμα που μας ενδιαφέρει και δίπλα το  .doc' ή  .pdf'  ή  .txt'  (για κείμενα) ή το .ppt' (για έγγραφα παρουσιάσεων) όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα (κάντε κλικ στην εικόνα):

Βάζοντας μεταξύ των λέξεων που αναζητάμε το σύμβολο +  ή την λέξη AND θα πάρουμε αποκλειστικά αποτελέσματα που θα περιέχουν όλες τις λέξεις που αναζητάμε ταυτόχρονα.

 

  • Πύλες

Οι πύλες είναι ιστοσελίδες που έχουν ταξινομημένες κατηγορίες θεμάτων  για πιο εύκολη αναζήτηση. Π.χ www.in.gr

 

  • On-line εγκυκλοπαίδειες-wiki- περιοδικά

Wiki  είναι ένας τύπος ιστοσελίδας που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. To διασημότερο wiki  είναι η Βικιπαίδεια που είναι μια διεθνής, ελεύθερου περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση www.wikipedia.org  . Μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες  για διάφορα θέματα.

  • On-line ψηφιακές βιβλιοθήκες - περιοδικά - λεξικά- βιβλία

Είναι ιστοσελίδες που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε τίτλους βιβλίων-λεξικών-περιοδικών αλλά και να δούμε το περιεχόμενό τους. Πολλά περιοδικά τεχνολογίας και υπολογιστών έχουν και αντίστοιχο site. Εκει μπορεί κανείς να αναζητήσει άρθρα, αφιερώματα και να κατεβάσει αρχεία κειμένου.

π.χ

www.e-pcmag.gr

www.ekt.gr

 

  • Βιβλιοθήκες VIDEO  

 

Μπορείτε να αναζητήσετε βίντεο με θέματα τεχνολογίας στα παρακάτω sites

 

www.youtube.com

 

εκπαιδευτικά βίντεο  http://edutube.org

 

εκπαιδευτική τηλεόραση  www.edutv.gr

 

 

 

 

 

Έντυπα μέσα και άλλες πηγές πληροφόρησης

 

  • Τα έντυπα μέσα πληροφόρησης όπως εφημερίδες με ένθετα ή ειδικά αφιερώματα σε θέματα τεχνολογίας, περιοδικά τεχνικής φύσης που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από διάφορα τεχνολογικά θέματα π.χ για υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες, αυτοκίνητα, μηχανολογία κ.λ.π.

  • Τα βιβλία-εγκυκλοπαίδειες με θέματα τεχνολογίας. Αναζητήστε τα και στη βιβλιοθήκη το σχολείου μας.

  • Η άμεση επαφή με επαγγελματίες ή με οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία  μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επαφής.

  • Τα διάφορα επιμελητήρια όπως το Βιοτεχνικό, το Εμπορικό, το Τεχνικό, το βιομηχανικό, εκδίδουν  περιοδικά με πολλές τεχνολογικές πληροφορίες.

  • Η επαφή με ειδικούς τεχνίτες, τεχνικούς, επαγγελματίες .

 

 

 

μερικές επιπλέον χρήσιμες ιστοσελίδες:

 

bottom of page