top of page

Οδηγίες για τη κατασκευή της μακέτας

Α.  Τι είναι η μακέτα ή το ομοίωμα; (σελ. 75)

Η μακέτα ή ομοίωμα είναι μια αναπαράσταση, ένα αντίγραφο ενός αντικειμένου ή ενός κτιρίου σε πολύ μικρότερο μέγεθος από το πραγματικό. Το μέγεθος εξαρτάται από την κλίμακα σχεδίασης που θα χρησιμοποιήσουμε. Μας βοηθάει να μελετήσουμε και να παρουσιάσουμε την πραγματική  κατασκευή. Στη δικιά μας περίπτωση θα φτιάξουμε τη μακέτα του εργοστασίου μας. Πρέπει επίσης να δείξουμε και τους εσωτερικούς χώρους του εργοστασίου. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν δύο λύσεις:

1. Να φτιάξουμε τη μακέτα μας έτσι ώστε να ανοίγει η στέγη και να βλέπουμε μέσα τι υπάρχει π.χ. η γραμμή παραγωγής

2. Να φτιάξουμε μια ξεχωριστή μακέτα που θα δείχνει αποκλειστικά τη γραμμή και το χώρο παραγωγής (σελ. 79-80 βιβλίου)

 

Β. Η διαδικασία κατασκευής

Βήμα 1ο: Τα κατασκευαστικά σχέδια

Επιλέγουμε τη κλίμακα σχεδιασμού (σελ.78) και σχεδιάζουμε τα κατασκευαστικά σχέδια με όργανα σχεδιασμού (τρίγωνο, χάρακα, μοιρογνωμόνιο, διαβήτης) πάνω σε ένα φύλλο Α3.  Σχεδιάζουμε αρχικά την κάτοψη του κτιρίου (δες συνοδευτικό φυλλάδιο)  όπως το έχουμε φανταστεί και σημειώνουμε  τις διαστάσεις του κτιρίου μας (ύψος - πλάτος - μήκος) καθώς και τη αντιπροσωπεύει ο κάθε χώρος του εργοστασίου μας. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε της προσόψεις του κτιρίου. Επίσης σκεφτόμαστε  και τι θα υπάρχει γύρω από το εργοστάσιό μας, π.χ. δρόμος, γκαράζ, φράχτης, πύλη εισόδου, φωτισμός, έξοδοι κινδύνου κ.τ.λ.  Εδώ όλα τα μέλη της ομάδας προτείνουν ανάλογα το ρόλο τους, οι  Δ. Σχεδιασμού και Παραγωγής είναι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση των σχεδίων.

Παράδειγμα σχεδίου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βήμα 2ο : Η επιλογή των υλικών

Μετά από συζήτηση στη τάξη, επιλέγονται τα υλικά (δες συνοδευτικό φυλλάδιο). Ο Δ. Προμηθειών σε συνεργασία με την ομάδα είναι υπεύθυνος για την αναζήτηση των υλικών. Όλα τα μέλη της ομάδας συνεισφέρουν το κατάλληλο ποσό σύμφωνα με το κόστος των υλικών που έχει υπολογίσει ο Δ. Οικονομικών σε συνεργασία με τον Δ. Προμηθειών. Τα υλικά θα πρέπει να καταγράφονται σε έναν αναλυτικό κατάλογο υλικών. Οι αποδείξεις των υλικών θα πρέπει να φυλάσσονται από τον Δ. Οικονομικών.

Βήμα 3ο: Η επιλογή των εργαλείων

Σε συνεργασία με τον καθηγητή όλη η ομάδα (με ευθύνη του Δ. Παραγωγής) γίνεται η επιλογή των εργαλείων που είναι διαθέσιμα στο εργαστήριο για την κατασκευή της μακέτας. Τα εργαλεία θα καταγραφούν σε έναν πίνακα από τον Δ. Παραγωγής. Επίσης ο Δ. Ασφάλειας θα ενημερώσει για τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται όταν χρησιμοποιούνται τα εργαλεία.

Βήμα 4ο: Η κατανομή των εργασιών

Συζητήστε μεταξύ σας τους ρόλους στην κατασκευή. Πως μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας. Μπορεί η κατασκευή να χωριστεί σε επιμέρους τμήματα που θα ανατεθούν σε υποομάδες με στόχο την ενοποίηση των τμημάτων.

Βήμα 5ο: Η κατασκευή της μακέτας

1. Ξεκινάμε με τη βάση της μακέτας. Eπιλέγουμε το κατάλληλο υλικό για τη βάση (ξύλο νοβοπάν, φελιζόλ, χοντρό μακετόχαρτο, κόντρα πλακέ ή dow)

2. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε την κάτοψη πάνω στη βάση με τη βοήθεια οργάνων μέτρησης και σχεδιασμού. Σχεδιάζουμε με απλά περιγράμματα τους κύριους και τους βοηθητικούς χώρους του εργοστασίου, σχεδίαζουμε τους  χώρους στάθμευσης, τους δρόμους, τον φράχτη, την πύλη εισόδου κ.λ.π.

 

3. Σχεδιάζουμε τις  όψεις  των κτιρίων πάνω στο μακετόχαρτο. Κάθε τοίχος σχεδιάζεται με περιγράμματα ξεχωριστά με τα κατάλληλα όργανα σχεδιασμού.

4. Κόψιμο των όψεων των κτιρίων. Το κόψιμο γίνεται με το ειδικό κοπίδι χρησιμοποιώντας παράλληλα μεταλλικό χάρακα  για οδηγό κοπής για να πετύχουμε όσο το δυνατόν ίσια και καθαρά κοψίματα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΠΙΔΙΟΥ. Στη συνέχεια, σχεδιάζονται και κόβονται όλα τα ανοίγματα (πόρτες, έξοδοι κινδύνου,  παράθυρα κ.λ.π.).

5. Κόλλημα των όψεων των κτιρίων. Για το κόλλημα των όψεων θα χρησιμοποιήσουμε το πιστόλι θερμοκόλλησης- σιλικόνης που εξασφαλίζει άμεση και γρήγορη κόλληση.

6. Επένδυση των επιφανειών των κτιρίων. Μία λύση είναι να επενδύσετε τις επιφάνειες με χαρτί κανσόν κατάλληλου χρώματος (υπάρχει μεγάλη ποκιλία χρωμάτων) που έχει την υφή των βαμμένων κτιρίων. Επίσης υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία ειδικά χαρτόνια  που θυμίζουν τοίχους από πέτρα, στέγες με κεραμίδια κ.τ.λ..

Δείτε τις επιλογές αυτές κάνοντας κλικ στο αρχείο:  "ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ". Η άλλη λύση είναι να βάψετε τις επιφάνειες με ειδκό spray για επιφάνειες μακετόχαρτου.

7. Συναρμολόγηση των κτιρίων και τοποθέτησή τους πάνω στη βάση της μακέτας με το πιστόλι σιλικόνης.

8. Διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Μπορεί να περιλαμβάνονται όπως αναφέραμε παραπάνω χώροι στάθμευσης, δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, κάγκελα, μάντρες, δέντρα, θαμνοι, αυτοκινητάκια, πύλη εισόδου, πυρασφάλεια κ..α ανάλογα με το είδος της βιομηχανίας που μέλετάτε.

9. Ολοκλήρωση της κατασκευής με λεπτομέρειες όπως: φωτισμός (λαμπάκια με διακόπτη και μπαταρίες), πινακίδες, ταμπέλα του εργοστασίου, φουγάρα, γωνία ανακύκλωσης, ταμπέλα με τα ονόματα των μαθητών της ομάδας κ.τ.λ.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ  ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ.

Για τα υλικά κοιτάζουμε και στο βιβλίο (σελ. 82-83)

Μακετόχαρτο πάχους 1,2,3,5 χιλιοστών για τη κατασκευή των κτιρίων.

Χαρτί κανσόν, με την ματ υφή του, σε πολλά χρώματα για την επένδυση τμημάτων της κατασκευής (κτιρίων, δρόμων κ.α.)

Χαρτί γλασέ, με γυαλιστερή υφή για επένδυση τμημάτων της κατασκευής

Χαρτί γκοφρέ, με την τσαλακωμένη όψη για φυσικά τοπία

Χαρτί οντουλέ, με την κυματιστή μορφή για στέγες

Χαρτί βελουτέ με την ανάγλυφη μορφή για φυσικά τοπία και θάλασσα

Χαρτί μεταλλιζέ με την γυαλιστερή μορφή για επένδυση των τμημάτων της κατασκευής

bottom of page