top of page

Η εξέλιξη των παραγωγικών μονάδων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορία των πρώτων παραγωγικών μονάδων ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Στην αρχή οι άνθρωποι ζούσαν σε νομάδες, περιπλανώμενοι δηλαδή για να κυνηγήσουν και να βρουν τροφή. Όταν κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής (6500 π.Χ - 3.500 π.Χ) ανακάλυψαν  τους τρόπους καλλιέργειας της γης, έπαψαν να μετακινούνται και εγκαταστάθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και δημιούργησαν χωριά και πόλεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην καλλιέργεια της γης η εφεύρεση του αρότρου το 4500 π.Χ στην  Μεσοποταμία. Τα πρώτα λοιπόν αγροκτήματα αποτέλεσαν τις πρώτες παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα αναπτυχθηκε και η κτηνοτροφία δημιουργώντας έτσι   τις πρώτες κτηνοτροφικές μονάδες όπου παρήγαγαν  κυρίως μαλλί, δέρματα και κρέας για βρώση. Αυτή ήταν η Γεωργική Εποχή και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η χρησιμοποίηση της  μυϊκής δύναμης.

Οι ανάγκες των ανθρώπων και  η εξέλιξη της τεχνολογίας (καινούργια εργαλεία)  δημιούργησαν στο πέρασμα των χρόνων τις πρώτες Οικοτεχνίες και  Βιοτεχνίες οι οποίες παρήγαγαν προϊόντα όπως  πήλινα και κεραμικά σκεύη, προϊόντα σιδήρου  και χαλκού, υφάσματα, ενδύματα, κοσμήματα, όπλα κ.α. Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την μυϊκή του δύναμη  σε συνδυασμό με διάφορα εργαλεία για να φέρει σε πέρας τις εργασίες της Βιοτεχνίας του.

Η ανακάλυψη της ατμομηχανής το 1698 του Τόμας Σέιβερι  καθώς και οι βελτιώσεις που έγιναν στη συνέχεια από τους Τόμας Νιούκομεν  και του Τζέιμς Βάττ άλλαξε ριζικά το τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων. Ήταν το ξεκίνημα της Βιομηχανικής Επανάστασης  και επομένως η μετάβαση από το χειρωνακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής στον μηχανοποιημένο. 

H Bιομηχανική Επανάσταση (1760-1860) ήταν μια ιστορική περίοδος έντονων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων όπου έλαβε χώρα στην Μεγάλη Βρετανία. Εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού αυξήθηκαν και οι ανάγκες για κατανάλωση διαφόρων αγαθών. Οι βιοτεχνίες δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες Βιομηχανίες όπου κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η χρήση των μηχανών στην παραγωγή με ενέργεια από τον ατμό. Η κλωστοϋφαντουργία και η σιδηροβιομηχανία ήταν οι πρώτες Βιομηχανίες που δημιουργήθηκαν την εποχή εκείνη. Παράλληλα την εποχή εκείνη εμφανίζονται οι σιδηρόδρομοι με τις ατμομηχανές, τα ατμόπλοια, το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο όπου βοήθησαν στην μετάδοση του εμπορίου και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, του τηλέγραφου, των μηχανών εσωτερικής καύσης (1870), των ηλεκτρικών μηχανών (1880) καθώς και η χρήση νέων μορφών ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης οδήγησε στην ραγδαία ανάπτυξη της Βιομηχανίας (αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής) με τρομερἐς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ένα μεγάλο επίτευγμα της Βιομηχανίας είναι η γραμμή παραγωγής. Η γραμμή παραγωγής αποτελεί ένα οργανωμένο  σύστημα στη βιομηχανία, όπου έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη παραγωγή των προϊόντων. Τα υλικά  περνάνε από διάφορα προκαθορισμένα διαδοχικά στάδια με τη βοήθεια μηχανών και αυτοματισμών  πάνω σε μια ταινία μεταφοράς μέχρις ότου μας δώσουν την τελική μορφή του προϊόντος. Η πρώτη γραμμή παραγωγής εφαρμόστηκε στη Βιομηχανία αυτοκινήτων Ford το 1913 για την παραγωγή του Ford Model T. Aυτή η γραμμή παραγωγής έγινε ορόσημο για τη καθιέρωση της μαζικής παραγωγής προϊόντων σε ολόκληρο το κόσμο.

Τα είδη των Βιομηχανιών σήμερα:

Η βιομηχανία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Βαριά Βιομηχανία όπου παράγει κυρίως μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία), ηλεκτρονικά είδη, στρατιωτικό υλικό, βιομηχανικές μηχανές κ.α.

  • Ελαφριά Βιομηχανία όπου παράγει προϊόντα μαζικής κατανάλωσης όπως τρόφιμα, ρουχισμό, χημικά προϊόντα κ.α.

bottom of page